torstai 3. toukokuuta 2018

Gluteeniton ja munaton porkkana-piimäkakku.

Kaikenmaailman allergiakokkailu ei aina ole kovinkaan helppoa, mutta siihenkin onneksi tottuu. Tulee niitä epäonnistumisia, mutta toisaalta taas ihan mahtavia onnistumisia. Vappuna leivoin kaiken tarjottavan gluteenittomana ja sainkin kommenttia, että ei voi olla gluteenitonta, tämähän on hyvää..

Itse olen jo vuosien saatossa tottunut pastan ja kaiken muunkin gluteenittoman erilaiseen makuun ja voin helposti sanoa, että tämä maistuu ihan tavalliselta. Mutta enhän minä oikeastaan muista kuin hämärästi sen niin sanotun oikean maun.

Noh, niin tai näin. Tämä, kuten muutkin tarjoilut maistuivat siis vieraidenkin mielestä niin tavalliselle, että ei voinut olla gluteenittomia :)

Aika paljon allergiat ovat helpottaneet ja pahimmat ovat enää Minityypillä kananmuna ja kaneli. Ja ajatelkaa miten onnellinen olinkaan, kun löysin munattoman porkkanakakun. Munattoman piimä-porkkanakakun, piimäkakkukin on nimittäin aivan taivaallista!

Vaihdoin jauhot aikalailla päittäin gluteenittomiin ja toimi oikein hyvin. Vähän ehkä mureni helpommin ilman munaa ja voisin hyvin lisätä tähän vaikka ananasmurskaa vielä kostukkeeksi, mutta nämähän ovat puhtaasti makuasioita ja niistä jos mistä on monella sanottavaa :)


gluteeniton porkkana-piimäkakku


taikina:

1,5 dl porkkanaraastetta
1,5 rkl piparkakkumaustetta
2,5 dl sokeria
3 dl fin mixiä
3 dl hienoa riisijauhoa
(tai yhteensä 6 dl fin mixiä)
2 tl soodaa
200g voita sulatettuna
3 dl piimää

kuorrute:

1 pkt appelsiinituorejuustoa
1 dl tomusokeria

koristeluun esimerkiksi pekaanipähkinöitä


Raasta porkkana hienoksi raasteeksi ja sekoita se kuivien aineiden kanssa. Lisää vielä sulatettu voi ja piimä, sekoita hyvin. Voitele ja jauhota vuoka, käytä esim. gluteenittomia korppujauhoja. Kaada 1,8l vetoiseen kakkuvuokaan ja paista 150-175° kiertoilmalla 50-60 minuuttia. Tarkista tikulla kakun kypsyys.

Anna jäähtyä erittäin hyvin ja sekoita kuorrutteen ainekset keskenään. Levitä kuorrutus ja koristele.

Tosiaan meillä on tuo kaneliallergikko ja piparkakkumaustehan sisältää kyseistä maustetta. Sen voi  kuitenkin korvata alkuperäisen ohjeen mukaisesti myös 1 tl inkivääriä, 0,5 tl jauhettua neilikkaa, 2 tl kanelia, 0,5 tl jauhettua pomeranssinkuorta, 1 tl kardemummaa. 

Näppärästi korvasin siis mausteseoksen näin ja ripottelin myös kanelin joukkoon ajatuksissani. Eli ei. Meidän allergikko ei saanut maistaa häntä varten tekemääni kakkua.. Mutta toisella kertaa :) Onneksi kaapista löytyi keksejä :)

2 kommenttia:

  1. Oi, miten näyttää hyvältä. Ja, kiitos jälleen reseptistä. Tätä teenkin viikonloppuna kun tulee vieraita ja kerrankin saan sanoa ystäväperheen äidille, että hänen ei tarvitse tuoda tullessaan pojalleen jälkkäriä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on kyllä yksi ihanimmista asioista kuulla, ettei tarvitse ottaa omia eväitä <3
      En koskaan odota, että joku kokkaisi vaikkapa meidän rajoitteiden mukaisesti, mutta mikä ihana yllätys se onkaan, kun joku on ottanut huomioon :)
      Varmasti mieluinen viesti siis sinne ystäväperheeseenkin! Toivottavasti maistui :)

      Poista

Kiitos kivasta viestistä ♥