sunnuntai 11. helmikuuta 2018

Synttärijuhlien tarjoilut - gluteeniton voileipäkakku, geisha-valkosuklaajuustokakku, gluteeniton laskiaispullakakku ja savulohitahna.

Huh, millaista kiirettä on saanut pitää loppuviikon. Ensin kaikki juhlien sunnittelut ja kokkailut, sitten itse juhlat, ilta ystävien luona ja vielä perinteiset sunnuntain treenikuljetukset. Yritän tässä välissä ehtiä postaamaan teille muutamat kuvat eilisten juhlien tarjoiluista, mutta mikäli teksti on hassua, se tarkoittaa vain, että ajatus on katkennut kun on pitänyt lähteä hoitamaan autonkuljettajan hommia :)

Meillä oli täällä noin 15-20 hlöä lapsineen, eli talo täynnä iloista pöhinää. Koirakin oli onnessaan, kun sai osakseen miljoonat rapsutukset ja ihan yhtä onnessaan, kun sai nukkua yksin koko illan meidän ollessa muualla.. Tänään aamusta ei viitsinyt edes nostaa päätään sängystä, kun nousin.

Kokkasin kaiken mahdollisen jo perjantai-iltana, joten lauantaille jäi enää hienosäätöä. Yllättävän paljon aikaa sain kyllä siihenkin kulumaan.. Mutta siis voileipäkakku ja juustokakku ovat siitä kiitollisia juhlatarjottavia, että suurin työ tehdään 1-2 vrk ennen juhlia ja pienellä muokkauksella molemmista on mahdollista saada todella allergiaystävällisiä.


Voileipäkakku (liha)


4 pkt Schärin gluteenittomia paahtoleipäviipaleita
maitoa kostutukseen

lihatäyte


1/2 pss palvirouhetta
1 rss ruohosipulimaksapasteijaa
1/2-1 prk creme fraichea
3 rkl maustekurkkukuutioita

juustotäyte


1 rss paprika-sipuli tuorejuustoa
1/2-1 prk creme fraichea
1 paprika

kuorrute


2 prk creme fraichea
1 rss maustamatonta tuorejuustoa
2 rkl majoneesia 

Yritin muistella nuo ainekset, joita käytin täytteisiin ja kuorrutukseen. Sen kummempia ohjeita kakun kokoamisesta ei kai tarvitse kirjoitella :) Koristeeksi käytin loput palvirouhepussista, muutaman kirsikkatomaatin halkaistuna ja yhden pussillisen mozzarellapalloja. Reunoilta löytyy herneenversoja.

Nuo Schärin leivät toimivat oikein hyvin tässä, eivätkä maistuneen kuulemma "gluteenittomilta" tai oudoilta. Laitoin kahta eri leipää ja leipiä tuli yhteensä neljä kerrosta. Mikäli teiltäkin löytyy muna-allergikko, suosittelen käyttämään x-tra merkkistä kevytmajoneesia, se on kokonaan munaton!


geisha-valkosuklaajuustokakku


200g digestiveä
80g voita

6 dl vispikermaa
250g mascarponejuustoa
250g vaniljarahkaa
200g valkosuklaata
200g geishaa

Murskaa keksit ja sekoita keksimuruseos sulatettuun voihin. Alkuperäisessä ohjeessa keksejä käytetään 400g, mutta omaan vuokaani (22cm) jouduin ottamaan puolet keksimuruista talteen seuraavaa kakkua varten. 

Painele seos leivinpaperilla vuorattuun vuokaan. Kannattaa käyttää reunoilla joko leivinpaperia tai reunakalvoa, sillä nämä kakut tarttuvat helposti kiinni. Itse olen tähän saakka käyttänyt ihan vaan leivinpaperia, mutta nyt kävi reunan röpelöisyys ärsyttämään sen verran, että ensi kerralla hankin reunakalvon.

Vatkaa kerma ja jaa se kahteen osaan. Sekoita toiseen sulatettu geisha ja mascarpone. Kaada vuokaan ja anna hyytyä noin 20 minuuttia. Sekoita loppuun kermaan sulatettu valkosuklaa, sekä rahka ja kaada vuokaan. Anna hyytyä vaikka seuraavaan päivään jääkaapissa. Koristele.


Laskiaispullakakku


1 pss pirkan gluteenitonta pullataikinaa (pakaste)
gluteenitonta jauhoseosta kaulintaan
3 dl vispikermaa
hilloa tai mantelimassaa

Kauli sulanut taikina pyöreäksi. Huomasin, että tuo ei kovinkaan paljon kohoa, joten jätä se suurinpiirtein niin korkeaksi, kuin haluat kakun olevan. Me saimme tuollaisen lättänän leivoskakun :D Mutta eikös se ole se maku tärkein..

Jaa taikina taikinapyörällä kahdeksaan osaan ja kohota. Voitele kananmunalla ja ripottele raesokerit päälle. Paista uunissa. Leikkaa jäähtynyt kakku ensin kahdeksaan osaan ja vielä jokainen erikseen halki. Täytä ja herkuttele.


Muuten meillä oli tarjolla paljon keksejä pikkuväelle ja karkkia ja sipsiä isommalle pikkuväelle. Alakuvan donitsit on pakastimesta merkkiä Pirkka. Koska pidän kovasti myös lohivoileipäkakkusta, päätin tehdä taas pelkästään tuo täytetahnan ja sen kaveriksi löysin gluteenittomia hapannappeja. Nämä saivat kiitosta eräältä ystävältäni, jolla on ruisallergia :)

Synttärikakku hupeni ja siitä jäi ihan pieni siivu tälle päivälle. Voileipäkakkua ajattelin syödä iltapalaksi ja aamuleipien päällä herkuttelin lohitahnalla, nam! Kohta keitän kahvit ja syön sunnuntain kunniaksi vielä laskiaispullan. 

Kivaa sunnuntaita!


Savulohitahna


Lämminsavulohta
1 prk creme fraichea
1/2 pss juustoraastetta esim. sinileima
muutama lusikallinen majoneesia
paljon tilliä


2 kommenttia:

  1. Oi, mitä ihania herkkuja. Ja, onnittelut sankarille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kaisa :)
      Oli kyllä sellaista herkuttelua, että oksat ja housut ratkes :D

      Poista

Kiitos kivasta viestistä ♥