sunnuntai 7. tammikuuta 2018

Gluteeniton mustaherukka-suklaakakku

Leivontainspikseni on ollut jo kauan kateissa, sillä gluteeniton leivonta ei edelleenkään ole sitä omintani. Tuotokset hajoavat liian helposti ja aina jokin menee pieleen. Siksipä lähestulkoon kaikki gluteenittomat leipomukseni ovat olleen "sekoita ja paista" tyyppisiä, puolivalmiita ratkaisuja. Ei siinä, helppoahan se on sekoittaa jauhot veteen ja huitaista vuoka tai pelti uuniin, mutta kieltämättä välillä sitä kaipaa niitä perinteisen leipomisen onnistumisia ja oivalluksia. 

Pitkästä aikaa sain kakku- ja leivontainspiksen ja siitä se idea sitten lähti. Kävin tänään ystäväni luona moikkaamassa kummityttöä ja vein tuliaisena leipomani tuhdin suklaakakun, jonka halusin maustaa suklaan lisäksi myös ripauksella mustaherukkaa.

Ja koska pidän mehevyydestä ja creme fraichen tuomasta pienestä hapokkuudesta, etsin käsiini reseptin, jota lähdin muokkaamaan. Pohjana toimi Suklaapossun gluteeniton pähkinä-suklaakakku. Tämä kakku on kaukana gluteenittomien leivonnaisten kuivakasta hötöstä, nyt puhuu nimittäin tuhti suklaa!


pohja:


50 g tummaa suklaata
75 g voita
150 g creme fraichea
3 munaa
2 dl sokeria
0,5 dl ruokokidesokeria
1 dl perunajauhoja
2 dl mantelijauhetta
0,5 dl gluteenitonta jauhoseosta (käytin rainbown kauraista)
1 dl tummaa kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
1 dl mustaherukoita


täyte:


180g tummaa suklaata
4 dl vispikermaa


Sulata mikrossa suklaa ja voi, lisää creme fraiche, sokerit ja munat. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne hyvin sekoittaen suklaaseokseen. Viimeiseksi sekoita mukaan vielä (jäiset) mustaherukat. 

Voitele ja jauhoita vuoka, paista 175°C noin 40 minuuttia tai kunnes pohja on kypsä ja tikkuun ei tartu enää taikinaa. 

Sulata täytteen suklaa mikrossa ja lisää hieman jäähtyneen suklaan sekaan vispikerma. Vaahdota. Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kolmeen osaan ja kokoa se täytteen kera vuokaan. Säästä osa täytteestä kuorrutukseen.

Anna kakun vetäytyä jääkaapissa yön yli ja kuorruta se lopulla täytteellä. Halutessasi koristele valmis kakku vielä mustaherukoilla.


2 kommenttia:

  1. Oi, mikä herkku. Olen heikkona suklaaseen (mitä tosin yritän vältellä, kuopus kun ei saa syödä) ja tämä kakku maistuisi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kukapa ei olisi heikkona suklaaseen <3
      Kyllä tällä jaksaa taas viikon seuraavaan herkkupäivään ja hieman yli viikon päästä meillä juhlitaan kahta synttärisankaria, joten pääsee taas kakkuhommiin :)
      Ihanaa uutta viikkoa sinne <3

      Poista

Kiitos kivasta viestistä ♥