torstai 18. toukokuuta 2017

Villinä villiyrtteihin - gluteeniton nokkoskeitto ja perunarieskat.

Villiyrtit ovat kiinnostaneet minua jo pitkään ja vihdoin esikoisen kokkikerhon ansiosta sain aikaseksi jopa tehdä jotain asian eteen. Maanantaina pikkukokkiporukalla oli nimittäin teemana nokkosletut ja mukaan piti poimia omat nokkoset.

Kävimme tontin perukoilla nokkosapajilla, samoilla, jotka ovat keskikesällä niin korkeita, ettei sinne ole mitään asiaa ilman kokovartalokumipukua ja viikatetta.

Nokkoset pitäisi kerätä vähän syrjäisemmästä paikasta, tarpeeksi etäältä isoista, vilkkaasti liikennöidyistä teistä ja koirien ulkolutuspaikoista. Parhaimmillaan ne ovat nuorena ja keräyssään tulisi olla aurinkoinen.


nokkossosekeitto


1l nokkosen lehtiä
3 rkl voita (margariinia)
0,5 dl gluteenittomia jauhoja (fin mix)
0,5l - 1l maitoa (tai kasvimaitoa)
suolaa, pippuria

Pese nokkoset ja kiehauta ne kattilassa. Kaada vesi pois, voit myös ottaa sen talteen ja käyttää esimerkiksi luonnonmukaisena lannoitteena kukille. Sulata kattilassa voi ja lisää jauhot, kypsennä hetken ja kaada maito pienissä osissa sekaan hyvin sekoittaen. Lisää nokkoset ja soseuta sauvasekoittimella tai blenderissä. Mausta.


perunarieskat uunissa


perunamuusin loput
gluteenittomia jauhoja (fin mix)
suolaa
pinnalle voita tai margista

Sekoita jauhoja muusiin niin, että massasta tulee kiinteähkö, taikinamainen. Sanoisin, että noin 2,5dl voisi olla sellaiseen puoleen kattilalliseen muusia. Mausta suolalla. Pyörittele massasta palloja ja levitä jauhojen avulla pellille. Pistele haarukalla reikiä ja lisää nokare voita pinnalle ennen uunia. Paista 15-20 min (riippuen paksuudesta) noin 200°c.

Näihin voi lisätä myös yhden kananmunan tuomaan rakennetta ja väriä, mutta allergioiden vuoksi omamme ovat ilman :) Taikina pysyy siis hyvin kasassa munattomana, sillä perunassa on tarpeeksi tärkkelystä.


Tein molemmat aika pikaisesti näppituntumalla, joten pahoittelen reseptien vaillinaisuutta. Molemmat olivat kyllä nopeita ja kukkapenkistä pöytään kesti puolisen tuntia :)

Seuraavaksi aionkin tehdä Minnan vinkistä pestoa vuohenputkista, joita muuten kasvaa pihalla varmasti koko lähitienoon tarpeiksi saakka. Myös sämpylätaikinaan ja munakkaaseen aion lisätä villiyrttejä. 

Oletteko te kokanneet mitään näistä villeistä luonnon antimista? Hyviä reseptejä otetaan vastaan!

6 kommenttia:

  1. Nokkossoppaa on kokeiltava. Olen ollut aika skeptinen kaiken villiheinän suhteen, joten on aloitettava helpoista. Marjoja ja kaikkea "normaalia" meillä on tietty kerätty aina :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana :D
      Marjoja ja kaikkea "normaalia".. mä olisin voinut itse kirjoittaa juuri noin!

      Poista
  2. Nokkoskeittoa pitää meilläkin tehdä nyt. Meillä on kevät ja kesä täällä niin myöhässä, että nokkosetkin on vielä vain pienen pieniä ja parhaimmillaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos tätä menoa jatkuu, nokkoset ovat koko kesän pienen pieniä ja parhaimmillaan :D
      Onneksi on monta ruokalajia, mihin tätäkin voi laittaa <3

      Poista
  3. Kokemuksesta voi sanoa, että nokkosella on mukava aloitella villiyrtti-harrastusta. Sitä voi käyttää juuri kuten pinaattia, joka on tuttua ja monille ihan mieluista syötävää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei kiitos, hyvä tietää!
      Tässä alkaa pikkuhiljaa hurahtamaan luomun, lähin ja muun lisäksi juurikin villiyrtteihin ja luonnonkosmetiikkaan :)

      Poista

Kiitos kivasta viestistä ♥