tiistai 23. helmikuuta 2016

Herkullinen helmifrutti.

Tutustuin helmipuuroon noin kymmenen vuotta sitten, kun eräs ystäväni kertoi lasten syöneen sitä aamupalaksi. Siis helmipuuroa? Kyselin, onko se jokin heidän lempinimensä ruualle, kuten meillä esimerkiksi on avaruusmössö, mutta ei. Ja todentotta kaupasta löytyikin kyseistä puuroa, sillä uteliaana minun oli pakko kääntää heti tämä kortti. Siitä lähtien helmipuuro on jäänyt meidän kuiva-ainekaappimme vakkariksi.

Yritin tuossa kovasti miettiä miten kuvailisin sen makua niille, jotka eivät ole sitä maistaneet ja huomasin sen maistuvan hyvin samalle, kuin aikoinaan mummin keittämä makaronivelli. Paitsi, että tämä herkku on luontaisesti gluteenitonta ja valmistettu perunatärkkelyksestä. Sopii siis loistavasti myös vilja-allergikkojen ruokavalioon ja heille, jotka syystä tai toisesta välttävät gluteenia tai vehnää.

Helmi-suurimoiden valmistuksessa käytettävä tärkkelysperuna tulee pääosin Satakunnasta ja samassa tehtaassa valmistuu varmasti jokaisessa kotikeittiössä tuttu perunajauhokin. Sitä te nyt olette ainakin käyttäneet! Allekirjoittanut on joskus saostanut sillä myös jauhelihakastikkeenkin jollain mökkireissulla.. :D

Lisätietoja valmistuksesta ja tuotannosta löydät Finnamylin sivuilta.


Meillä syödään yleensä vähintään kerran viikossa puuroa laatuja vaihdellen. Keitän mielelläni isomman kattilallisen illalla, jolloin aamulla tai iltapäivällä puuroa löytyy vielä välipala-aineksiksi.

Puuroa on myös tosi helppoa jatkojalostaa esimerkiksi leipätaikinan pohjaksi ja helmipuurosta saa vaikkapa herkullisen pannukakun tai koostumuksensa puolesta vastaavan suurimorieskan, kuin mitä Itä-Suomessa syödään.

Minä käytin tämänkertaisen puuronlopun frutti-aineksiksi, mutta pelkkä helmifrutti onnistuu myös keittämällä ensin puoli annosta puuroa.


helmifrutti (4:lle / gluteeniton / maidoton )

1/2 annos paketin ohjeen mukaan keitettyä helmipuuroa, käytä nesteenä riisimaitoa
1 pkt sunnuntain kuohkeaa vispiä*
1/2 - 1 tl jauhettua vaniljaa
(sokeria)

Keitä puuro paketin ohjeen mukaan riisimaitoon ja anna jäähtyä kunnolla. Voit myös käyttää tähän haluamasi määrän tähteeksi jäänyttä puuroa. Vatkaa sähkövatkaimella jääkaappikylmä kaurakerma vaahdoksi ja sekoita mukaan jauhettu vanilja. Sekoita vielä vaahto ja puuro keskenään ja tarjoa tuoreiden marjojen kera.

(*jos gluteeniton kaura ei sovi sinulle, voit vaihtaa kermavaahdon muuhun käyttämääsi valmisteeseen)

Helmifrutti on hyvä vaihtoehto kauppojen hyllyiltä löytyvälle riisifrutille ja suurinpiirtein yhden pikarin hinnalla saa isomman satsin koko porukalle. Tiedän myös, että moni vierastaa kaukomailta tuotua riisiä, joten lähituotetut perunasuurimot vievät pidemmän korren siinäkin.

Onko helmi-puuro teille jo entuudestaan tuttu herkku? Muiden bloggaajien herkulliset Helmi-reseptit löydät blogiringin sivuilta.


YHTEISTYÖSSÄ:

20 kommenttia:

  1. Helmipuuroa ja helmivelliä syötiin jo päiväkodissa 80-luvun lopulla täällä Satakunnassa! ;)
    Pitäisikin keitellä pitkästä aikaa.
    Helmifutti näyttää tosi hyvältä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No eipä ihme, kun koko tuote on sieltä kotoisin :)
      Minä en muista, että olisin lapsena syönyt.. Saattaa siis hyvinkin olla alueellisia eroja!
      Onneksi sentään nyt myöhemmällä iällä :)

      Poista
  2. Ai vitsit, helmipuuro oli ihan herkkua pienenä. En ole edes tajunnut, että sitä on vielä saatavilla. Pitääkin käydä kaupassa :)

    VastaaPoista
  3. Kyllä on tuttu! Kuusilapsisesta joukkiosta suurin osa rakastaa tätä puuroa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja kuusilapsisessa joukossa taitaa kattila tyhjentyä nopeasti :D

      Poista
  4. Helmipuuro on tuttu entuudestaan, mutta tätä helmifrutti täytyy varmaan kokeilla joskus valmistaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa ehdottomasti kokeilla :)
      Toiset vierastavat tuota kauratuotteiden makua, mutta ne voi halutessaan vaihtaa ihan tavallisiin maitotuotteisiin :)

      Poista
  5. Helmipuuro on tuttu herkku meidän allergiaperheessä mutta tuota fruttiversiota pitääkin kokeilla myös

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmaan aika moni allergiaperhe on löytänyt tämän ja tosiaan välillä tuntuu, että herkut on vähän hakusessa kun noita allergioita löytyy.. :/
      Frutti on siihen hyvä ja vaikka ei löydy lisättyä sokeria, niin jotenkin tuo kermis ja vanilja makeuttaa silti kivasti!

      Poista
    2. Jep ne varmasti toimivat. Pitääkin ostaa aineet viikonlopulle

      Poista
  6. Njams! Eipä ole tullutkaan tehtyä vuosiin helmipuuroa. Täytynee korjata asia 😊

    VastaaPoista
  7. Mummu teki joskus helmipuuroa :) en enää edes muista mille se maistuu. Mutta mikään mummun aikoinaan tekemä herkku ei maistu itsetehtynä niin hyvälle :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on hei ihan totta!
      Mitä tahansa ikinä yrittääkin, niin ei vaan onnistu!
      Ehkä se on se mummun rakkaus <3

      Poista
  8. Voi nams, tätä pitää muistaa kokeilla! Itse tutustuin Helmipuuroon vasta aikuisiällä kaverin miehen kautta :D Nyt se on herkkupuuro itselle, muut eivät niinkään välitä. Tämä varmasti kuitenkin uppoaisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toiset ei vaan välitä koostumuksesta, jäävät paljosta paitsi :)

      Poista
  9. Mulle on helmipuuroa tarjottu pienenä, enkä silloin kyllä tykännyt siitä yhtään :D Pitäisi varmaan antaa puurolle uusi mahdollisuus ja kokeilla joskus tehdä sitä itse, tuo helmifrutti kyllä kuulostaa ja näyttää ihanalle! :)

    VastaaPoista

Kiitos kivasta viestistä ♥